po 0.5 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki, suszonego oregano
6 kawałków suszonych pomidorów z oleju
2 garście świeżych liści szpinaku
100g sera feta ( opcjonalnie )
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy kaszę, przyprawiamy solą i pieprzem, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wciągnie cały płyn.
W drugim garnku, lub głębokiej patelni, na oleju z pomidorów, podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy do niego ugotowaną kaszę i wszystkie przyprawy, także sól i pieprz. Mieszamy dokładnie do połączenia się kaszy z przyprawami.
Pomidory kroimy w paseczki, dorzucamy do garnka z kaszą, mieszamy, a następnie dodajemy umyte liście szpinaku. Całość mieszamy chwilę, aż szpinak ” zwiędnie ” i gotowe. Na koniec jeśli całość wydaje Ci się odrobinkę za sucha, można dodać jeszcze łyżeczkę oleju z suszonych pomidorów