Sałatka z szynką parmeńską

  • 200 g roszponki lub rukoli
  • 300 g sałaty masłowej, lodowej lub rzymskiej
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 80 g pomidorów suszonych w oleju
  • 50 g zielonych oliwek
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 100 g sera Halloumi
  • oliwa z oliwek

Sałatkę można podać w jednej większej misce lub bezpośrednio zaserwować ją na talerzach. Moją sałatkę przygotowałam dla 4 osób, więc przygotowałam 4 głębsze talerze. Na każdy nakładamy podobną ilość sałaty i roszponki.

Ser Halloumi kroimy w około 0,5-1 cm plastry. Na rozgrzaną patelnię np. do grillowania smażymy ser z obu stron na rumiano. Układamy równomiernie na wierzch sałaty.

Pomidory świeże kroimy w ćwiartki, a oliwki i pomidory suszone w kostkę. Przekładamy na wierzch sałatek wraz z plasterkami szynki parmeńskiej. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Ja opcjonalnie dodaję także odrobinę zalewy z suszonych pomidorów, dzięki czemu sałatka jest jeszcze bardziej wyrazista w smaku.

Gotową sałatkę podajemy z czosnkowymi grzankami

This entry was posted in sałatki. Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.