Pęczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Składniki:

  • 0.5 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
  • 2 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 2 ząbki czosnku
  • po 0.5 łyżeczki: kurkumy, słodkiej papryki w proszku, ostrej papryki, suszonego oregano
  • 6 kawałków suszonych pomidorów z oleju
  • 2 garście świeżych liści szpinaku
  • 100g sera feta ( opcjonalnie )
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Do garnka wsypujemy kaszę, przyprawiamy solą i pieprzem, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu, aż kasza wciągnie cały płyn.
  2. W drugim garnku, lub głębokiej patelni, na oleju z pomidorów, podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy do niego ugotowaną kaszę i wszystkie przyprawy, także sól i pieprz. Mieszamy dokładnie do połączenia się kaszy z przyprawami.
  3. Pomidory kroimy w paseczki, dorzucamy do garnka z kaszą, mieszamy, a następnie dodajemy umyte liście szpinaku. Całość mieszamy chwilę, aż szpinak ” zwiędnie ” i gotowe. Na koniec jeśli całość wydaje Ci się odrobinkę za sucha, można dodać jeszcze łyżeczkę oleju z suszonych pomidorów
This entry was posted in danie obiadowe. Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.