- 200 g roszponki lub rukoli
- 300 g sałaty masłowej, lodowej lub rzymskiej
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 80 g pomidorów suszonych w oleju
- 50 g zielonych oliwek
- 100 g szynki parmeńskiej
- 100 g sera Halloumi
- oliwa z oliwek
Sałatkę można podać w jednej większej misce lub bezpośrednio zaserwować ją na talerzach. Moją sałatkę przygotowałam dla 4 osób, więc przygotowałam 4 głębsze talerze. Na każdy nakładamy podobną ilość sałaty i roszponki.
Ser Halloumi kroimy w około 0,5-1 cm plastry. Na rozgrzaną patelnię np. do grillowania smażymy ser z obu stron na rumiano. Układamy równomiernie na wierzch sałaty.
Pomidory świeże kroimy w ćwiartki, a oliwki i pomidory suszone w kostkę. Przekładamy na wierzch sałatek wraz z plasterkami szynki parmeńskiej. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Ja opcjonalnie dodaję także odrobinę zalewy z suszonych pomidorów, dzięki czemu sałatka jest jeszcze bardziej wyrazista w smaku.
Gotową sałatkę podajemy z czosnkowymi grzankami