Składniki dla 3 porcji
- porcja rosołowa, 2 ćwiartki kurczaka i 1 skrzydełko
- włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, por)
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu ziarnistego
- sól do smaku
- Mięso z kurczaka umyj, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą.
- Zagotuj, zmniejsz ogień i za pomocą szumówki dokładnie zbierz szumowiny z powierzchni wywaru.
- Posól, dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 h.
- Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój na kawałki. Włóż do rosołu i ponownie zagotuj wywar. Zmniejsz ogień i gotuj ponownie ok. 1,5 h.
- Pietruszkę posiekaj i dodaj pod koniec gotowania.
- Bu uzyskać złoty kolor rosołu, opal połówkę nieobranej cebuli nad palnikiem gazowym i wrzuć razem z warzywami do rosołu. Łuski cebuli nadadzą zupie złocistej barwy.
- Podawaj z makaronem nitki i z porcją sycących warzyw z rosołu.