Rosół z kury

Składniki dla 3 porcji

  • porcja rosołowa, 2 ćwiartki kurczaka i 1 skrzydełko
  • włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, por)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu ziarnistego
  • sól do smaku
  • Mięso z kurczaka umyj, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą.
  • Zagotuj, zmniejsz ogień i za pomocą szumówki dokładnie zbierz szumowiny z powierzchni wywaru.
  • Posól, dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj na małym ogniu ok. 1,5 h.
  • Włoszczyznę obierz, umyj i pokrój na kawałki. Włóż do rosołu i ponownie zagotuj wywar. Zmniejsz ogień i gotuj ponownie ok. 1,5 h.
  • Pietruszkę posiekaj i dodaj pod koniec gotowania.
  • Bu uzyskać złoty kolor rosołu, opal połówkę nieobranej cebuli nad palnikiem gazowym i wrzuć razem z warzywami do rosołu. Łuski cebuli nadadzą zupie złocistej barwy.
  • Podawaj z makaronem nitki i z porcją sycących warzyw z rosołu.
This entry was posted in zupa. Bookmark the permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.